BDSM literatuur: Nickje, Van bleu naar blau


Dit is het autobiografische verslag van een inwijding in de BDSM. Beschreven wordt hoe de verteller door BDSM het gevoel krijgt zichzelf te zijn en thuis te komen in een gemeenschap van gelijkgestemden. De verteller is aan het begin van het boek getrouwd en heeft kinderen. Interessant is hoe deze reageren op haar BDSM-metamorfose. Van een dochter krijgt ze alle begrip, haar man doet zijn best het groeiproces van zijn vrouw te begrijpen, maar slaagt daar niet in.

Mijn man ziet BDSM als een andere vorm van seks. Ik voel alleen de sterke drang om onderdanig te zijn aan die Ene Ander. Om aan iemand overgeleverd te zijn. En om me ‘klein’ te voelen. Daarbij dat stomme verlangen naar pijn. Hoewel ik verschrikkelijk kleinzerig ben als ik mezelf per ongeluk zeer doe, kan ik dromen over zweepslagen, kwijlen bij de gedachte aan straf. (p. 16)

In de BDSM-wereld wordt een nieuwe identiteit gevonden.

Al snel blijkt dat ik, ook in deze wereld, vaak afwijkende of oersimpele oplossingen zie voor bepaalde problemen. Of ik zie geen problemen waar anderen die wel zien. Ook hier blijk ik geen ‘standaard’ persoon te zijn. Ik begin me af te vragen of ik dat wel zou moeten willen. Eigenlijk vind ik de persoon die ik steeds beter leer kennen en steeds meer onderzoek een stuk leuker dan de persoon die ik altijd ben geweest. Al die jaren dat ik me heb geprobeerd te conformeren aan de gevestigde orde, aan de maatschappij. Altijd het gevoel hebben er niet bij te horen, anders te zijn. Zo hard mijn best doen om niet op te vallen, om een goede moeder en echtgenote te zijn zodat in ieder geval de kinderen geaccepteerd zullen worden in de dorpsgemeenschap. Dat doe niet buitengesloten worden, doordat de gemeenschap mij niet begrijpt. Omdat ik ‘raar’ ben.
Dat voordeel heb ik in deze wereld wel. Hier mag je anders zijn. Hier mag je jezelf laten zien. Hier mag je soms naïeve opmerkingen plaatsen en je wordt er niet op afgerekend. Mijn simpelheid in denken wordt zelfs gewaardeerd. Ik begin mezelf leuk te vinden. Voor het eerst in mijn leven denk ik dat ik anderen misschien iets te bieden heb. (p. 19-20)

Later zal Nickje dit nog herhalen:

Mijn man ziet mijn geklungel en gepruts met lede ogen aan. Sommige dingen vindt hij komisch, andere dingen vindt hij raar. Hij probeert me niet tegen te houden, maar geeft me wel het gevoel dat ik niet spoor. Ik ben niet goed wijs, om me zo te laten behandelen. BDSM is een spannend spelletje, maar ik moet er volgens hem niet te veel in opgaan.
Een spelletje? Nou, zo zou ik het niet willen, niet kúnnen noemen. Het is het eerste dat ik in mijn leven tegenkom waarin ik me eindelijk mezelf voel. Ik voel me goed, knielend op mijn knieën. Ik voel me beter dan ooit als ik met glinsterende ogen vast sta aan het kruis en Sator aankijk die geniet van mijn genot terwijl hij mij zweept. Ik voel mijn bloed weer dor mijn aderen stromen, ik voel me gezien en gekend. Sterker, het is alsof ik voor het eerst mezelf leer kennen op een manier die ik nooit heb kunnen bedenken. Ik mag de persoon die ik ben wel. (p. 67)

De verteller is zeer toegewijd aan de opdrachten die ze als sub van haar dominant krijgt. Zo krijgt ze de opdracht om een schuurspons tussen de schaamlippen te plaatsen en er bovenop te gaan zitten. Later mag ze dit sponsje goed door haar spleetje wrijven. Binnen een paar minuten komt ze klaar. Ze heeft echter een te ruw sponsje gebruikt dat wonden veroorzaakt.

Ik ga terug naar de keuken en verzorg mijn wondjes. Ik denk terug aan hoe lekker het voelde, de schurende pijn, het hete stuwende gevoel, het klaarkomen omdat het zo zeer deed. Het weten dat hij aan de andere kant van de verbinding wist wat ik aan het doen was. Het voelen dat hoewel hij niet lijfelijk bij me was, hij niet dichter bij mij zou kunnen zijn als hij naast me had gestaan. (p. 23)

Kaarsvet over haar borsten laten druipen is een moeilijke opdracht die veel genot geeft.

Het doet even erg zeer. Dan trekt er een vlaag van genot door mijn lijf. Wat voelt dit lekker! De plotselinge pijn wordt een warme gloed die zich door mijn lijf verspreidt. (p. 27)

In BDSM staan regels centraal, het contact wordt gedefinieerd als een contract. Afwijkingen worden bestraft om de een weer geheel aan de ander toe te laten behoren volgens de regels van het contract.

Ik knik. Ik ben het met hem eens. Als de straf er maar eenmaal op zit, dan kunnen we met een schone lei verder. Dan ben ik weer van hem en schoon van iedere overtreding. Overtredingen die ik zelf in de hand heb gewerkt ook nog, want de meeste regels heb ik of zelf om gevraagd, of indirect met hem over onderhandeld. En ik heb ze stuk voor stuk goedgekeurd. Met enthousiasme ook nog. (…)
En de straf begint.
Het is hel. Ieder begin is hel.
Masochisten houden van pijn, wordt er dan gezegd.
Nou die mensen hebben geen idee waar een masochist doorheen moet voordat het lekker wordt. Bovendien is dit een straf en niet bedoeld voor de lekker. Dus geen opbouw, geen opwarmen, gewoon harde slagen. Zodra Meester zijn derde zweep pakt, komen bij mij de eerste tranen los. Na nog een slag of tien lig ik hardop te huilen. Dan voel ik de eerste slag die in de richting van genot gaat. Het huilen wordt minder, tot het stopt. Meester heeft ook in de gaten dat ik het nu lekker begin te vinden en eist dat ik andersom op het bankje ga liggen. Hij maakt mijn polsen en enkels los en ik ga op mijn rug op het bankje liggen, met mijn benen half gespreid. Meester slaat eerst op mijn buik en borsten, daarna alleen nog maar tussen mijn benen. De venijnige pijnscheuten maken dat mijn buik begint te krampen. Het genot verandert in geilheid, de geilheid verandert in seksueel genot, wat uiteindelijk ontaard in een schokkend orgasme. (p. 70-71)

De initiatie gaat niet zonder horten of stoten. De lezer wordt goed meegenomen met de emoties van de verteller. De band tussen dominant en sub wordt zo intens dat de verteller besluit haar huwelijk te beëindigen en zich volledig aan haar dominant te geven. De emotionele strubbelingen die dit met zich meebrengt worden uitvoerig uit de doeken gedaan. Het boek besluit met de collaring van de sub door de dominant. De verteller is een BDSM huwelijksband met haar dominant aangegaan.

Het boek is uitstekend geschreven, leest als een trein. Het biedt een zeldzame inkijk in een moeilijk toegankelijke wereld. De overgang van de verteller naar een BDSM wereld wordt psychologisch fijnzinnig beschreven. De lezer wordt meegenomen in een uitvoerige monologue intérieur van de schrijfster.

Voor andere recensies zie www.lulu.com onder de zoeknaam ‘Nickje’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>